2011. gada 17. sept.

Latvijas Banka: bez eiro Latvija 10 gados pārmaksās aptuveni 1 miljardu latu

"Latvijai 2012. gadā jāsāk atmaksāt starptautiskais aizņēmums, kas kopš 2009.gada ņemts budžeta un tautsaimniecības ilgtspējas pakāpeniskai atjaunošanai, un lielākās summas atdodamas 2014. un 2015.gadā – attiecīgi apmēram 870 miljoni un 930 miljoni latu. Lai to darītu, kādu laiku būs jāaizņemas starptautiskajos finanšu tirgos par tirgus likmēm. Eiro nodrošina daudz zemākas procentu likmes – un tādēļ bez eiro turpmākajos 10 gados Latvija par ārējā parādu pārmaksās aptuveni miljardu latu! Sakarība ir vienkārša: ja deficītu mazināsim, 1) jāaizņemas būs mazāk un 2) varēsim aizņemties par mazākām procentu likmēm. Tādējādi rāpjoties laukā no parāda un mazinot valsts tēriņus par parāda atmaksu. Cita ceļa nav - Latvija nav un nevēlas būt to mazattīstīto valstu kategorijā, kam starptautiski parādi tiek atlaisti."

Latvija izvirzījusi mērķi eiro ieviest 2014. gadā.
Lai to izdarītu, Latvijai jāizpilda Māstrihtas kritēriji:
1) valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP),
2) valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP,
3) ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk nekā par 2% pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās procentu likmes ir viszemākās,
4) inflācijas līmenis nedrīkst vairāk nekā par 1.5% pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā.

Nav komentāru:

Google