2011. gada 4. sept.

Ķirbju ēdieni

Pikantā ķirbju zupa

* 500g ķirbju
* karote sviesta
* milti aizdaram
* cukurs, sāls, etiķis pēc garšas

Ķirbi sagriež gabaliņos, sautē puslitrā ūdens, kam pievienots sāls, tad nokāš, ķirbja gabaliņus izrīvē caur sietu. Sagatavo uz pannas aizdaru no sviesta un miltiem, pievieno ķirbju biezenim. Vēlamajam biezumam pielej vārītu ūdeni, visu uzvāra, pēc garšas pievieno garšvielas un smalki sagrieztus zaļumus. Pasniedz ar mazos gabaliņos sagrieztu un saceptu speķi un rupjmaizes sausiņiem.


Ķirbju salāti ar selerijām

* 1 glāze rīvētu ķirbju
* 1 glāze rīvētu ābolu
1 glāze sarīvētu seleriju sakņu
* 200g majonēzes vai skābā krējuma
* 20g cukura, sāls

Visus produktus sajauc un pārlej ar majonēzi vai krējumu. Labi samaisa. Pasniedz pie gaļas ēdieniem.


Ķirbju pīrādziņi

Mīklai:
* 500g miltu
* 1 glāze ūdens
* 1 tējkarote sāls
* 25g rauga

Pildījumam:
* 750g ķirbju
* 250g sīpolu
* 100g speķa
* pustējkarote cukura
* pustējkarote sāls
* pipari
* ola pārziešanai

Iejauc rauga mīklu, uzraudzē, izmīca. Saveļ mīklas veltni 2cm diametrā, sagriež gabaliņos, no kuriem veido lodītes. Tās uzraudzē, izveltnē, uzliek pildījumu un veido pīrādziņus. Pildījumam gabaliņos sagrieztu ķirbi sautē, pievieno speķi, apceptus sīpolus, pievieno sāli, cukuru un piparus. Pīrādziņus liek uz pannas, pārziež ar olu un cep cepeškrāsnī.


Ķirbju ievārījums

* 1kg ķirbju
* 1kg cukura
* 200g dzērveņu sīrupa
* 2 tējkarotes citronskābes šķīduma

Notīrītu ķirbi sagriež kubiņos un nelielā ūdens daudzumā vāra 5-8 minūtes, atdzesē. Minimālā ūdens daudzumā sagatavo cukura sīrupu, uzvāra un ieer nosusinātus ķirbju gabaliņus. Vāra 5 minūtes, tad visu 6-8 stundas atdzesē. Pievieno dzērveņu sīrupu un vāra, līdz ķirbju gabaliņi kļūst caurspīdīgi. Beigās pēc garšas pievieno citronskābes šķīdumu.


Ķirbis ar riekstiem

* 500g ķirbju
* 100g riekstu kodolu
* viens citrons
* medus vai cukurs

Ķirbi nomizo un sarīvē uz rupjās sakņu rīves. Citronam uz rīves norīvē mizas dzelteno kārtu un izspiež sulu. Sasmalcina riekstu kodolus, visu sajauc un pievieno medu vai cukuru. Citrona vietā var izmantot caur sietu izberztas dzērvenes.

Nav komentāru:

Google